Stránky

Pages

Pages

pondělí 29. ledna 2018

Co bude dál podle HN?

Šéf ANO nyní vyčkává, jestli sociální demokraté odmítavé stanovisko vůči němu změní na únorovém sjezdu. "U sociální demokracie si musíme počkat na její nové vedení a uvidíme, kdo bude nový předseda a jak se k tomu postaví jejich sjezd," řekl Babiš po Zemanově vítězství ve volbách.
Předseda hnutí by ještě mohl postavit vládu s podporou nebo přímou účastí SPD Tomia Okamury, který se k Zemanovi také hlásí a před volbami jej podpořil. Podobně jako Chovanec si po oznámení výsledků hlasování stoupl s prezidentem na pódium.
S Okamurou ve vládě by však Babiš riskoval kritiku v zahraničí, protože jeho strana zpochybňuje členství Česka v Evropské unii. Prozatím se s touto variantou "hraje" spíše jako s veřejnou hrozbou, která má obhájit vstup ČSSD do koalice.
Babiš každopádně dává najevo, že upřednostňuje spolupráci s proevropskou ČSSD. "My se zásadně lišíme od SPD. Skutečně nechceme vystupovat z EU, to by na nás na všechny mělo devastující dopady," vysvětluje šéf ANO své kroky při vyjednávání o nové vládě. S ostatními stranami, například s ODS či KDU-ČSL, sice také jednal, ale ty ho už odmítly kvůli jeho dotační kauze.
ANO s ČSSD však k dosažení většiny ve sněmovně potřebují ještě dalšího partnera. Pro obě strany i pro Zemana jsou spíše než SPD přijatelnější komunisté. Ti sice v říjnových volbách také rekordně oslabili, poprvé od sametové revoluce ale mají reálnou šanci, že se budou podílet na vládě, byť nepřímo. Předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli potvrdil, že strana je připravená jednat o podpoře menšinové vlády. Přímo do koalice komunisté nechtějí, protože nesouhlasí s postoji ostatních stran v zahraniční politice − hlavně odmítají členství v NATO. Pro komunisty je Zeman jakýmsi garantem některých jejich zájmů, zejména v zahraniční agendě. Filip jmenovitě vyzdvihl prezidentův odpor k přijímání migrantů. Podle něj se Zeman může zasadit o to, aby se Česko postavilo dalším pokusům o přidělování uprchlíků v EU prostřednictvím kvót. "On to vnímá podobně jako většina společnosti," řekl Filip.
Limitem, který může Zemana v budoucnu omezovat, jsou jeho zdravotní potíže. Třiasedmdesátiletý prezident trpí cukrovkou a kvůli neuropatii v nohách má vážné potíže s chůzí. Zeman si zatím žádná omezení nepřipouští, pokud se ale jeho zdravotní stav zhorší, bude ještě více závislý na svých spolupracovnících, varuje Bakalův tisk. 
Související články:

Žádné komentáře:

Okomentovat