Stránky

Pages

Pages

neděle 18. února 2018

Jak číst výsledek sjezdu ČSSD

Od ČT 24 jsem si při komentování sjezdu ČSSD moc nesliboval. Ale takové prvoplánové cinknutí komentářů a takový diletantismus... Stačí uvést příklad. První dva komentáře ke zvolení Hamáčka předsedou – první od Pospíšila, druhý od Gazdíka.
Evidentně zaskočení tím, jak dopadl Chovanec. Vyhořel už v prvním kole. Naopak Hamáček deklaroval společný postup se Zimolou.
Nakonec se celé jednání sjezdu v podstatě zredukovalo na to, s čím přišel Zeman: Podpořit Babiše ve vládě.
A tato výzva triumfálně vyhrála. Babiš má mandát tiché podpory ČSSD už nyní. A může aktivně vyjednávat a vyjednávat a vyjednávat, aby "zabránil nástupu těch zatracovaných (ČT a dalšími), tedy SPD a KSČM", kteří za této situace, pokud budou hrát vlastní hru, mohou posilovat a posilovat a posilovat.
Jak jsem řekl už před sjezdem ČSSD: Není to o ČSSD, ale o tom, jak se dění kolem sjezdu a na sjezdu promítne v probouzení a vyzrávání veřejného vědomí a sebevědomí.
Ovšem ČSSD to bude mít ještě hodně složité. Hamáček je jen Sobotka II a bude se muset moc a moc snažit, aby dokázal víc, než politiku možného a zvládat standardní situace:
Ani Zimola ještě není ten pravý lídr.
Ale i tak (to říkám těm, kteří jsou zklamáni) sjezd dopadl mnohem lépe, než jsem čekal. A dopadl jinak, než chtěli manipulátoři.
Radim Valenčík, 
TOP komentátor

Žádné komentáře:

Okomentovat