Stránky

Pages

Pages

sobota 5. září 2020

Skandál: Metnar s Babišem dali vlastizrádci Vystrčilovi naše vládní letadlo na zpáteční cestu ze vzbouřenecké čínské provincie Tchajwan!









Punc oficiálnosti dali členové české vlády údajně soukromé a byznysové cestě senátora Vystrčila s několika podnikateli na Tchaj-pej, když mu podepsali služební let domů, ačkoliv hlásal, že je Tchajwanec a zůstane tam zřejmě v adrenochromovém opojení.
Podle oficiálních údajů byli ve Vystrčilově delegaci zástupci jen 36 českých firem zaměřených především na moderní a pokročilé technologie. Žádné známé tváře z byznysu však mezi nimi vidět nebylo. Tisková tajemnice Sue Nguyen na dotazy Babišova serveru iDNES.cz zatím ani nereagovala.

Bez odpovědi nechala také otázky na to, kolik odhadem bude Senát cesta stát, či proč pro delegaci letěl do Frankfurtu speciál, když do Tchaj-peje dopravil delegaci bez mezipřistání stroj China Airlines, jež jsou vlajkovou leteckou společností Tchaj-wanu od roku 1959. 

Podle serveru Lidovky.cz mluvčí horní komory Nguyen let vyčíslila na 130 tisíc eur (3,4 milionu korun – pozn. red.), což údajně odpovídá nákladům za vládní speciál.

Senát se podílel i na financování pobytu pražského primátora Zdeňka Hřiba (Čeští piráti).

Vystrčilovu cestu kritizuje Čínská lidová republika, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Označila ji podle mezinárodního práva za otevřenou provokaci, jež není politikou české vlády, a čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. 


Zatím jí ale platí Petrof, kterému dotčení Číňané stornovali zakázky na hudební nástroje a bude vyrábět kuchyně a hrozí i uzavření dceřiných společností, podobně jako Škodě Auto a dalším firmám s kořeny v Česku. Ty budou požadovat náhradu škody po státu, který nelegitimní cestě Vystrčila nebyl schopen zabránit.

Související články:










Žádné komentáře:

Okomentovat