Stránky

Pages

Pages

středa 8. května 2024

Inaugurační projev prezidenta Ruské federace




 CHTĚL JSEM SI PROJEV  PUSTIT V CT ALE KUPODIVU TAM NEBYLO NIC. TAKZE PRO VSECHNY, CO TO NESLYSELI.


Vladimir Putin: Vážení občané Ruska!
Dámy a pánové!
Drazí přátelé!
V tomto slavnostním a zodpovědném zápisu z nástupu do úřadu prezidenta bych chtěl upřímně poděkovat občanům Ruska ve všech regionech naší země, obyvatelům našich historických zemí, kteří hájili právo být spolu s vlastí.
Chci se poklonit našim hrdinům, účastníkům speciální vojenské operace, všem, kteří bojují za vlast.
Ještě jednou vám děkuji za důvěru a podporu a nyní se obracím na každého občana Ruska.
Právě jsem složil slova prezidentské přísahy. Jeho text soustřeďuje podstatu nejvyššího poslání hlavy státu – chránit Rusko a sloužit našemu lidu.
Chápu, že je to obrovská čest, zodpovědnost a svatá povinnost. Právě to určovalo smysl a obsah mé práce v předchozích letech. Ujišťuji vás, že v budoucnu pro mě zůstanou především zájmy a bezpečnost obyvatel Ruska.
Konsolidovaná vůle milionů lidí je kolosální silou, důkazem naší společné, pevné důvěry, že osud Ruska určíme my sami a jen my sami v zájmu dnešních a budoucích generací.
Vy, občané Ruska, jste potvrdili správnost kurzu země. Je to velmi důležité právě teď, kdy čelíme vážným výzvám. Vidím v tom hluboké pochopení našich společných historických cílů, odhodlání neústupně bránit naši volbu, naše hodnoty, svobodu a národní zájmy Ruska.
Jsem přesvědčen, že toto obtížné, milníkové období přežijeme důstojně, staneme se ještě silnějšími a určitě budeme realizovat dlouhodobé plány a rozsáhlé projekty zaměřené na dosažení rozvojových cílů.
A to v první řadě zachraňuje lidi. Jsem přesvědčen, že podpora staletých rodinných hodnot a tradic bude i nadále spojovat veřejná a náboženská sdružení, politické strany a všechny úrovně vlády.
Naše rozhodnutí o rozvoji země a regionů musí být efektivní a spravedlivá a musí zlepšit blahobyt a kvalitu života ruských rodin.
Byli jsme a budeme otevřeni posilování dobrých vztahů se všemi zeměmi, které považují Rusko za spolehlivého a čestného partnera. A toto je opravdu globální většina.
Neodmítáme dialog se západními státy. Volba je na nich: mají v úmyslu pokračovat v omezování rozvoje Ruska, pokračovat v politice agrese, v neustálém tlaku na naši zemi již léta, nebo hledat cestu ke spolupráci a míru.
Opakuji: je možný rozhovor io otázkách bezpečnosti a strategické stability. Ne však z pozice síly, bez jakékoli arogance, domýšlivosti a osobní výlučnosti, nýbrž jen za stejných podmínek, respektujíce vzájemné zájmy.
Spolu s našimi partnery v euroasijské integraci a dalšími suverénními rozvojovými centry budeme pokračovat v práci na vytvoření multipolárního světového řádu a rovnocenného a nedělitelného bezpečnostního systému.
Ve složitém světě, který se rychle mění, musíme být soběstační a konkurenceschopní a otevírat Rusku nové obzory, jak se to již vícekrát v naší historii stalo.
Je však důležité, abychom si zapamatovali jeho ponaučení, abychom nezapomněli na tragickou cenu vnitřních nepokojů a otřesů. Proto náš státní a společensko-politický systém musí být silný a absolutně odolný vůči jakýmkoli výzvám a hrozbám, zajistit pokrok a stabilitu rozvoje, jednotu a nezávislost země.
Stabilita zároveň neznamená setrvačnost. Náš státní a sociální systém musí být flexibilní a vytvářet podmínky pro obnovu a pohyb vpřed.
Vidíme, jak se změnila atmosféra ve společnosti, jak vysoko se dnes cení spolehlivost, vzájemná zodpovědnost, upřímnost, slušnost, noblesa a odvaha. Udělám vše proto, aby lidé, kteří prokázali své nejlepší lidské a odborné kvality, skutky prokázali svou věrnost vlasti a zastávali přední místa ve veřejné správě, v hospodářství a ve všech sférách.
Musíme zajistit spolehlivou kontinuitu rozvoje země na další desetiletí, vychovávat a vychovávat mladé generace, které posílí moc Ruska, rozvíjet naši státnost, která je založena na mezietnické harmonii, zachovávaje tradice všech národů žijících v Rusku, země-civilizace spojená ruským jazykem a naší mnohonárodní kulturou .
Drazí přátelé!
Udělám vše potřebné, vše, co bude v mých silách, abych ospravedlnil vaši důvěru, a využiji k tomu všech pravomocí hlavy státu, které jsou zakotveny v ústavě. Zároveň bych chtěl zdůraznit: výsledky této práce v rozhodující míře závisí na naší jednotě a soudržnosti, na naší společné touze prospívat vlasti, chránit ji a pracovat s plným nasazením.
Dnes se vlastně odpovídáme své tisícileté historii a našim předkům. Zdolali zdánlivě nedostupné výšiny, protože vždy kladli svou vlast na první místo, věděli, že skutečně velké cíle mohou dosáhnout jen spolu se svou zemí a jejich lidem a vytvořili světovou velmoc, naši vlast a dosáhli takových triumfů, které dodnes inspirují nás dnes.
S důvěrou se těšíme, plánujeme svou budoucnost, nastiňujeme a již realizujeme nové projekty a programy, které jsou navrženy tak, aby náš vývoj byl ještě dynamičtější a výkonnější.
Jsme jednotní a skvělí lidé a společně překonáme všechny překážky a zrealizujeme všechny naše plány. Pojďme spolu vyhrát!

Zdroj Kreml 

Žádné komentáře:

Okomentovat