Stévie sladká je rostlina obsahující sladidlo necukerné povahy 200 až 300 x sladší než cukr, je vhodná pro diabetiky, ale i na redukční diety má nulovou kalorickou hodnotu. Lze ji používat v čerstvém nebo sušeném stavu. V zimním období zatahuje do kořene.
NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:
Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů, z čeledi Asteraceae. Pochází z horských tropů severní Paraguaye. Nadzemní část při slabším mrazu odumírá a rostlina nejlépe přezimuje při 5-10 ° C. Od roku 1971 je pěstována v Japonsku a uvádí se sklizeň v množství 15-20 000 tun suchých listů. Pěstuje se v Koreji, Číně, Japonsku, USA, Německu, Bulharsku. Sladící látkou rostliny je steviosid, který je necukerné povahy, látka snadno rozpustná ve vodě a velmi stabilní při teplotách i v různých nápojích nebo pečivu.
Hodí se pro přípravu čajů, dietních jídel, zákusků, moučníků. Likviduje řadu bakterií ústní mikroflory, zabraňuje zubnímu kazu. Steviosid je 200-300 x sladší než cukr. Jeho kalorická hodnota je nulová, proto se hodí pro redukční diety, ale je též velmi vhodný pro diabetiky. Nejjednodušší použití je vyluhovat 1-2 čerstvé listy, nakrájené na malé kousky, přímo v šálku asi 15 minut s některou z čajových směsí a přikyselit citronem. Stejně se použije i sušený list třeba do ovocných produktů. V Japonsku je součástí mnoha limonád, marmelád apod. Pěstování je snadné, stačí větší květináč (14 cm a dostatek vody a slunečné okno nebo balkon.
Nadzemní část rostliny na zimu usychá a rostlina přezimuje v kořenech se zemitým balem, který umístíme třeba i do sklepa a udržujeme při teplotě 0-10 ° C. Podle našich zkušeností je lepší loňské uschlé výhony odstřihat až na jaře, když začnou růst nové. Zaléváme pouze tak, aby bal úplně nevyschnul. Kořenové trsy je možné na jaře rozdělit.
V Evropě je to vinou restrikce Bruselu novinka a jenom pomalu se začíná objevovat na polích v teplých oblastech.
V dnešním příspěvku proto přiblížíme alespoň pár léčivých účinků této rostliny na lidský organismus, které tak vadily a vadí farmakomafii podporované Bruselem.
1) Listy stévie sladké obsahují steviosid a díky němu mají sladkou chuť.
Díky světlu se v listech rostliny tvoří látka zvaná steviosid, který listům dodává sladkou chuť a je až 300x sladší než cukr. Zajímavé je, že listy sice chutnají sladce a lze je přidávat do nápojů nebo jídla, ale neobsahují žádné kalorie. Využít je tak mohou i diabetici nebo lidé při dietách a nemusí mít strach z kalorií.
2) Pomáhá při boji s únavou.
Pokud se často cítíte unaveni zkuste používat stévii sladkou místo cukru v čerstvé, sušené nebo mražené formě nebo čaj z listů. Budete překvapeni, jak rychle únava začne ustupovat a Vy budete opět fit.
3) Má léčivé účinky při hojení ran, poraněních nebo akné.
Skoro každý z nás někdy zaznamenal problémy s pletí, se špatně se hojící ránou nebo s ekzémy. Při poranění zkuste použít obklady nebo listy rostliny na ránu. Poranění se začne rychleji hojit a nemusíte se bát, že by Vám po něm zůstala jizva. Na blahodárné účinky stévie přišli již i výrobci kosmetiky a začínají rostlinu přidávat i do krémů a jiných kosmetických přípravků.
4) Stévie působí antibakteriálně při problémech se zuby a dásněmi.
Díky tomu, že rostlina obsahuje chlorofyl a vitamín C má blahodárné účinky na ustní dutinu. V Jižní Americe už dávno přišli na to, že vyplachování úst roztokem vytvořeným ze stévie pomáhá při krvácení a zánětech dásní, odstraňuje plak na zubech a zabraňuje vzniku zubnímu kazu.
5) Udržuje v rovnováze hladinu cukru v krvi.
Stévie se může stát i významným pomocníkem pro lidi, kteří trpí hypoglykemii (snížení hladiny cukru v krvi). Díky tomu, že neobsahuje žádné kalorie a chutná velmi sladce s ní můžete „zhřešit“ bez výčitek a hladina cukru v krvi zůstane stabilní.
6) Může pomoci při odvykání závislosti na tabáku nebo alkoholu.
Pravidelné užívání odvarů ze stévie nebo používání listů v sušené, zmražené nebo čerstvé formě snižuje chuť na cigaretu nebo alkohol. Bohužel tato informace není prozatím vědecky podložena, proto je na každém, aby to vyzkoušel.
7) Snižuje krevní tlak.
Stále více lidí trápí vysoký krevní tlak může to být způsobeno mnoha faktory např. stresem, nezdravým stravováním nebo nedostatkem pohybu. Konzumací čaje z rostliny stévie můžete dostat tlak do stabilních hodnot.
8) Má bláhodárné účinky na problémy s trávením.
Při problémech s trávením, nadýmáním nebo podrážděním žaludku vyzkoušejte žvýkat před jídlem čerstvý list nebo vypít studený odvar nebo teplý čaj. Listy nedráždí žaludek jako cukr a po použití se Vám jistě uleví.
Stévie sladká patří mezi rostliny nenáročné na pěstování. Zakoupit zakořeněnou sazenici v kontejneru a přečíst si návod na její pěstování můžete zde. Zkuste používat stévii jako sladidlo i Vy. Prosím článek berte pouze jako informační sdělení, které máme vyzkoušené sami nebo vyčtené z knih. Při dlouhodobém používání nebo problémech při užívání bylinky se raději poraďte s lékařem.
Úspěšné pěstování a hodně zdraví v Novém roce přeje TOP tým a Subtropické zahradnictví Kruh!
Žádné komentáře:
Okomentovat