Stránky

Pages

Pages

sobota 10. února 2018

Pražská šunka, to je velká historie a bez Stalina už bychom ji nejedli

Názvem „Pražská šunka“ se již od 60. let 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských výrobků, který má původ u nás, zejména v Praze. Začal ji vyrábět řezník František Zvěřina. 

Na úroveň průmyslové výroby přivedl Pražskou šunku pan Antonín Chmel, který založil svoji firmu v Praze U Zvonařky v roce 1879. Po Praze se její výroba rozšířila do dalších českých měst. Díky její jedinečné chuti slavila úspěch nejen v Evropě, ale i v zámoří. 

Oblíbenou delikatesu můžete ochutnat ve třech variantách – Pražská šunka na kosti, Pražská šunka bez kosti a Pražská šunka konzerva, která je typická vejčitým tvarem plochého obalu.

Vynikající je ohřátá konzerva ve vodě a pak nakrájená na plátky s mandlovou omáčkou (Hladkou mouku rozkvedláme s mlékem. Smetanu dáme do hrnku a přivedeme k varu. Za stálého míchání do ní přiléváme mouku s mlékem. Zvolna a za občasného míchání vaříme 15 minut. Potom omáčku osolíme a podle chuti vmícháme nasekané mandle. Krátce ještě prohřejeme a odstavíme.) a karlovarským knedlíkem, chybět by nemělo pravé české pivo Budějovický Budvar bez glutamanů, tak na zdraví! A vzpomeňme přitom nejen obětí u Stalingradu (dnes Volgograd), ale i herce Jana Třísky a jeho skvělé propagace Budvaru po níž přišla smrt.

Ať ďas vezme tyrana co mu slouží! Jemu už polena nosit nebudu.



Žádné komentáře:

Okomentovat